Welcome to Our Website

Atatürk’le ilgili iftiralar yeniden hortladı… Konu: Çarşaf

İpek Çalışlar’ın 2006 yılında ilk baskısını yapan “Latife Hanım” kitabı yayımlandığı dönemde büyük tepki uyandırmış hatta Çalışlar kitabıyla ilgili olarak Atatürk’ü Koruma Kanunu’na muhalefet ettiği iddiasıyla dava açılmıştı.

İpek Çalışlar’ın dile getirdiği iddiaya göre, Topal Osman Ağa ve adamları Çankaya Köşkü’nü basmış ve Atatürk sözde kaçmak için çarşaf giymişti… Daha sonra Latife Hanım’ın kız kardeşi Vecihe İlmen’in torunu Mehmet Sadık Öke, Topal Osman olayıyla ilgili bilgi kaynağının büyükannesi Vecihe İlmen olduğunu belirtmişti.

Çalışlar’ın kitabındaki iddia yeniden gündeme geldi… Sosyal medyada bir tarih hesabı, “Belgelerde böyle bir baskın ile alakalı hiçbir ifade yoktur. Kaldı ki Çankaya Köşkü zaten Topal Osman Ağa’nın adamları tarafından korunuyordu. İşte o muhafızlardan biri. Aslı yoktur, efendim” diyerek Çankaya köşkünün fotoğrafını paylaştı.

Yazar Ümit Doğan, “Atatürk’ün çarşaf giydiği yönündeki söylemler gerçek değil. Ben de bu iftiraya Topal Osman kitabımda oldukça geniş bir cevap verdim” dedi.

“ATATÜRK KÖŞK’TE DEĞİLDİ Kİ ÇARŞAF GİYİP KAÇSIN”

“Topal Osman Olayı” kitabının yazarı tarihçi Cemal Şener şunları dile getirmişti: “O gece, güvenlik nedeniyle Atatürk ve Latife Hanım, köşkten ayrılıp İstasyon’daki evine geçti. Topal Osman’ın 20 kadar adamıyla yaptığı saldırıda Atatürk köşkte bile değildi. Dolayısıyla çarşaf giyip kaçma gibi bir olay yaşanmadı. Bu biraz magazinsel olmuş. 1 Nisan’ı 2 Nisan’a bağlayan 1923 gecesi yaşanan bu çatışmada Topal Osman yaralanmış ve hastaneye götürülürken de ölmüştü.”

Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Bozalioğlu dile getirilen iddia ile ilgili şunları söylemişti: “Topal Osman Giresunlu. Onun muhafız alayında görev yapanlarla bizzat görüştüm. Atatürk ve Latife Hanım, baskın olduğu iddia edilen günde Çankaya Köşkü’nde değil, İstasyon’daki evinde. Ancak, Topal Osman’ın muhafız alayında olup da benim görüştüğüm kişiler köşk baskınıyla ilgili tek kelime söylemedi. Onlara göre, İsmail Hakkı Tekke komutasındaki birlik, Topal Osman’ın bulunduğu eve baskın düzenliyor ve çıkan çatışmada da Topal Osman ölüyor.”

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu ise “Bu olayla ilgili en doğru bilgiler Latife Hanım’ın hatıra defterlerinde yazabilir. Ama o defterlerin açıklanması hala yasak” ifadelerini kullanmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....