Çin, ABD’yi geride bıraktı: Süper zenginlerin sayısı dünya genelinde yüzde 54 arttı

Posted by

Henley & Partners’ın 2024 Senti-milyoner Raporu’na göre, son on yılda dünya genelinde senti milyoner sayısı yüzde 54 artarak 29 bin 350’ye ulaştı. Bu büyümede Çin öne çıktı. 10 yılda Çin’de senti milyoner sayısı yüzde 108 oranında artarken, ABD’deki artış yüzde 81 oldu. Rapora göre, 2040 yılına kadar Çin ve bazı Asya-Orta Doğu şehirlerinin senti milyoner nüfusunda önemli bir artış bekleniyor, ancak Avrupa’nın bazı şehirlerinde büyüme daha sınırlı olacak.

Son on yılda dünyanın süper zenginler kulübü önemli ölçüde genişledi. Henley & Partners’ın raporuna göre büyümenin öncüsü Çin oldu.

Rapor, centi milyoner (100 milyon dolar veya daha fazla varlığı olanlar) sayısının son on yılda dünya genelinde yüzde 54 artarak 29 bin 350’ye ulaştığını gösterdi. Özellikle Çin ve ABD’de bu artışın belirgin olduğuna dikkat çekildi. 

ABD’nin hakimiyeti tehlikede

Rapor, dünyadaki senti-milyonerlerin üçte birinin dünyanın dört bir yanındaki 50 önemli şehirde yaşadığını ortaya koyuyor. ABD, senti-milyonerler için En İyi 50 Şehir listesinde ilk üç sırayı alarak senti-şehir haritasındaki hâkim konumunu koruyor. Süper zenginlerin yaşamayı tercih ettiği kentleri gösteren 15 metropolün yer aldığı listenin zirvesinde 744 yerleşik senti-milyoner ile New York bulunuyor. İkinci sırada 675 senti-milyonerin tercih ettiği San Francisco ve Silikon Vadisi yer alırken, üçüncü sırada ise 496 süper zengin sakiniyle Los Angeles bulunuyor. Son 10 yılda sıralamadaki konumunu koruyan bu 3 metropol aynı zamanda önümüzdeki 10 yıl zarfında ultra zengin nüfusunda yüzde 50’nin üzerinde artış beklenen kentler olarak öne çıkıyor.

Çin ABD’yi geride bıraktı

Rapora göre Çin’de son 10 yılda centi milyoner nüfusu yüzde 108 oranında arttı. Aynı dönemde ABD’deki artış ise yüzde 81 oranında gerçekleşti. Böylece Çin, ABD’yi artış oranında geride bırakmış oldu.

Raporda, Çin’in büyümesinin büyük ölçüde teknoloji centi milyonerlerinin ve sanayi devlerinin ortaya çıkışıyla desteklendiği söyleniyor. Şu anda Çin’de 2 bin 350 centi milyoner yaşıyor. Ancak, ülkenin ekonomisi son yıllarda bir duraklama dönemine girdi.

Emlak sektöründeki zorluklar, yüksek işsizlik ve zayıf iç tüketim nedeniyle ülkede gerileme yaşandı.

Mevcut senti milyoner büyümesi ve göç trendleri büyük ölçüde yaklaşan ABD başkanlık seçimlerine bağlı olacak.

Asya şehirlerinin hızlı yükselişi  

Raporda Asya şehirlerinin süper zenginlik sıralamasında hızla yükseldiğinin altı çiziliyor. Buna göre, dört şehir ve bölge artık dünyanın En iyi 10 senti-milyoner merkezi arasında yer alıyor. Pekin, 347 senti-milyoner ile dünya genelinde 5. sırada yer alırken, beklenenin çok üzerinde bir performans gösteren Singapur, 336 süper zengin ile Pekin’i takip ediyor. Şanghay, 322 senti-milyoner ile 7. sırada yer alırken, Hong Kong da 320 ultra zengin sakini ile listenin 8. sırasında bulunuyor. Hem Singapur hem de Hong Kong’un (SAR Çin) önümüzdeki on beş yılda senti-milyoner nüfusunda yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydedeceği öngörülüyor.

Rapora göre, diğer taraftan Avrupa’da bu alandaki büyüme hızı giderek yavaşlıyor. Bir zamanlar dünyanın finans başkenti ve küresel zenginlik merkezi olarak kabul edilen Londra, raporda 370 süper zengin sakini ile 4. sırada yer alırken, 2040’a kadar senti-milyoner büyümesinin yüzde %50’nin altında olması bekleniyor. Londra aynı zamanda ilk 50’de yer alan tek İngiliz kenti durumunda. Paris ise 286 senti-milyoner sakiniyle endekste 10. sırada yer alıyor. Endekste kendine yer bulan diğer Fransa kenti ise 95 senti-milyonere ev sahipliği yapan Nice.

Henley & Partners, Hangzhou ve Shenzhen gibi şehirlerin hala potansiyel gösterdiğini ve 2040 yılına kadar centi milyoner nüfuslarında “yüzde 150’nin üzerinde olağanüstü büyüme” gösterecek şehirler arasında listelendiğini belirtti.

Bu iki şehirdeki ekonomik genişleme, ülkenin yüzde 5’lik büyüme oranını geride bıraktı. Hangzhou’nun GSYİH’sı 2024’ün ilk yarısında yıllık yüzde 6,9 büyüdü. Benzer şekilde, Shenzhen aynı dönemde yıllık yüzde 5,9 büyüme gösterdi.

Hem ABD hem de Çin’in 2040 yılına kadar global ortalama centi milyoner büyüme oranı olan yüzde 75’i geçmesi bekleniyor.

Bazı Asya ve Orta Doğu şehirlerinde de süper zenginler çoğalacak

Rapor ayrıca, Taipei, Dubai, Abu Dhabi ve Hindistan’ın Bengaluru’su gibi bazı Asya ve Orta Doğu şehirlerinin süper zengin nüfuslarında yüzde 150’lik bir büyüme göstereceğini belirtti.

Tam tersine, Zurich, Chicago, Moskova ve Madrid gibi merkezlerde ise 2040 yılına kadar süper zenginlerin sayısında yüzde 50’den daha az bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Steffen Avrupa’nın yavaş performansını Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ana pazarların yavaş genişlemesine bağladı. Ancak, daha büyük Avrupa pazarları geride kalırken, Monaco, Malta, Karadağ ve Polonya gibi daha küçük pazarlar centi milyoner nüfuslarında yüzde 75 veya daha fazla bir artış yaşadı. 

“Küresel ekonomi, siyaset ve toplum üzerindeki etkilerinin daha da artması muhtemel”

Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel,  Avrupa’daki süper zengin artış hızının görece yavaş ilerleyişinin temelde İngiltere, Almanya ve Fransa gibi büyük pazarların yavaş büyümesiyle ilgili olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:


Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir